Při nalévání už nebude kapat víno!

Vzpomínáte si, když jsme psali o láhvi, která je super-kluzká a dostane i poslední kapku kečupu ven? Nyní přišel fyzik s vynálezem, který by mohl změnit způsob, jakým si naléváme víno. Konkrétně už nebude kapat na různé povrchy!

Jestli pijete víno, tak znáte tu hrůzu, když ušpiníte světlou látku. Díky fyzikovi z Brandeisovy univerzita už možná nebudete muset tu stresující situaci zažít.

Daniel Perlman, vynálezce a biofyzik, strávil poslední tři roky snahou vyvinout nekapající láhev. I když jsou patentované vynálezy, které řeší stejnou věc, Perlman je viděl jako zbytečné, jelikož se to dá vyřešit velmi jednoduše.

Konkrétně tak, že se vytvoří rýha na konci láhve. Na to přišel tím, že sledoval zpomalené záběry nalévání vína. Tam bylo vidět, že víno stéká po láhvi, protože je hydrofilní. Pak přijít na řešení už bylo snadné.

Představitelé univerzity sdělili, že se design láhve nezměnil 200 let, tedy doba od jejího vynálezu. D. Perlman momentálně vyjednává se společnostmi převzetí návrhu, aby zakončil už staleté potíže s naléváním vína.

Na to si připijeme. Video níže.