Vědci přišli na to, jak z ptačího peří vytvořit jídlo

Miliony tun peří z jatek jsou ročně plýtvány a nevyužity. Nově objevený bakteriální kmen by tomu mohl učinit přítrž, jelikož dokáže vytvořit jídlo z ptačího peří.

Na výzkumu se podílela profesorka Rajni Hatti-Kaul a bývalý student Mohammad H. A. Ibrahim ze švédské univerzity v Lundu. Mikroorganismus, který byl izolovaný na malé slepičí farmě v Egyptě, rozkládá bílkoviny peří na jedlé aminokyseliny.

Úžasné na tom je, že celý proces se obejde bez chemie. To je dobré jak z environmentálního hlediska, tak z ekonomického hlediska. Z jednoho kilogramu peří se získá 900 gramů proteinu. Využije se všechen protein v peří.

Bakterie si poradí se všemi zbytky z jatek včetně rybích šupin, ale prvním krokem je vrátit peří do potravinového oběhu. Vědci plánují mikroorganismus využít v krmivech pro zvířata, kosmetických přípravcích, sójových proteinech a dalších potravinách. Metoda by měla být plně vyvinutá na konci roku 2018.

Skvělé je, že využijeme „odpad“ na něco užitečného. Může to být pomocník, ale nesmí se to stát hlavním zdrojem jídla. Co říkáte na objev vy?