Vyhodili 12 000 tun pomerančové kůry do parku. Co se poté stalo?
Před dvaceti lety oslovili dva ekologové společnost vyrábějící pomerančové džusy v Kostarice s lákavou nabídkou.
Výměnou za darování nedotčené zalesněné země parku Área de Conservación Guanacaste, by bylo firmě umožněno vyhazovat tuny pomerančové kůry a dužiny na nezalesněnou půdu zcela zdarma.
Společnost souhlasila a tisíce kamionů tam navozily 12 000 tun pomerančové kůry. Dlouhých šestnáct let byla tato skládka nedotčeným místem. Proto když tam dorazili ekologové Daniel Janzen a Timothy Treuer nemohli věřit vlastním očím. Změnu popisují jako den a noc.
„Bylo těžké uvěřit, že jediný rozdíl mezi těmi dvěma ekosystémy byla pomerančová kůra. Vypadají jako úplně jiné ekosystémy,“ sdělil Treuer.
V porovnání s přírodou napravo, kde vládne jeden druh stromu, je levá část zarostlá více než dvaceti druhy vegetace.
Změny zahrnují bohatší půdu, větší biodiverzitu, fíkové stromy o průměru jednoho metru nebo výskyt hyrare (lasicovité šelmy podobné kunám).
Treuer věří, že lepší nakládání s vyhozenými plodinami může být klíč k znovu zalesnění pralesů.
„Nechceme, aby společnosti jen tak pohazovaly jejich odpad po celém místě, ale jestli je to vědecky řízeno, tak si myslím, že to má velký potenciál.“