3 projekty, které přetvářejí zbytky z kávy
Káva je oblíbený nápoj, po kterém sáhne téměř každý v situaci, kdy potřebuje horké pohlazení pro duši. Ale to, co z kávy zůstane, se dál už nepoužívá a putuje do koše. Skupina lidí se nad tímto zamyslela a našla zajímavé způsoby, jak použít „odpad“ na něco užitečného. Uvádíme 3 projekty, které přetvářejí zbytky z kávy.
1. Husté houby

Společnost GroCycle sídlící v hrabství Devonu pěstuje hlívy ústřičné ze zbytků kávy. Tým testuje své nápady na houbařské farmě v hlavním městě Exeter a prodává domácí houbařskou výbavu. Říkají, že techniku naučili lidi z více než 40 zemí.
2. Kávová zrnka

Bio bean recyklují zbytky zrn a vytvářejí brikety a pelety. Nyní zkoumají výrobu biodieselů a biochemikálií. Prodávají kávová polena pro krby a pece, navíc pelety pro zahřívání budov. Skvělá alternativa!
3. Umění Latte

Indonéský umělec sází na kreativní využití. Na papíry, nádobí a listy maluje pomocí zbytků kávy, a poté je sdílí na sociální sítě pod #zerowastecoffee.
Tyto tři projekty našly způsob, jak využít něco, nad čím se většina z nás nepozastaví. Co na to říkáte?